Guvernul Tudose a depus jurământul. Iohannis: „Ați băgat țara în criză pentru că nu ați știut să guvernați”

Guvernul Tudose a depus jurământul. Iohannis: Ați băgat țara în criză pentru că nu ați știut să guvernați
Publicat: 29/06/2017, 21:47

La pachet cu așa-zisa desființare a Pilonului II de pensii, alte două măsuri din programul de guvernare, aplicarea impozitului pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate au agitat apele în coaliția de guvernare, în condițiile în care ALDE a anunțat, prin vocea lui Varujan Vosganian, că nu va susține modificarea cotei unice în sensul creșterii impozitării, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat, chiar în discursul din plen, faptul că Uniunea nu va susține introducerea impozitului pe cifra de afaceri, atrăgând atenția că modificările din programul de guvernare necesită explicații.

Și de această dată, audierea miniștrilor în comisiile de specialitate a decurs pe repede-înainte, lucru care l-a enervat peste măsură pe fostul șef de stat, Traian Băsescu, care a ales să anunțe, după două ore și un pic de audieri, retragerea parlamentarilor PMP de la audierile din comisii, pe care le-a catalogat drept „o mascaradă politică”. Din nou nu au lipsit „momentele-cheie” care au atașat sau întărit unele etichete deja puse anumitor miniștri. Ilan Laufer, ministrul pentru Mediu de Afaceri, s-a declarat obosit, după testul audierii sale, dând vina pe „jet lag-ul” resimțit la întoarcerea din SUA și îngrijorat, totodată, de faptul cum arată. De cealaltă parte, Teodor Meleșcanu a declarat că pentru portofoliul Externelor îl califică faptul că „este calificat în acest domeniu”, în timp ce Petre Daea a ținut să precizeze că nu intră „în categoria celor care critică oaia seara, iar dimineața mănâncă brânză”. Una peste alta, Guvernul Tudose a fost învestit de Parlament cu 275 de voturi „pentru” și 102 „împotrivă”, cu 20 de voturi în minus față de cele primite de Guvernul Grindeanu.

Iohannis: „Ați băgat tara în criză pentru că nu ați știut să guvernați”

După ce, în urmă cu șase luni, la învestirea Guvernului Grindeanu, Klaus Iohannis le transmitea miniștrilor de atunci că îi așteaptă o „misiune grea” întrucât au de îndeplinit „promisiuni complicate”, exprimându-și speranța că cei care au alcătuit programul de guvernare îi vor explica „într-o zi” cum se vor încadra într-un deficit de 3%, „scădea impozitele, crește salariile și multe alte lucruri”, astăzi, la învestirea noului Guvern din partea PSD-ALDE, condus de Mihai Tudose, Iohannis le transmite celor din coaliția de guvernare critici fără precedent. „Ați băgat tara în criză pentru că nu ați știut să guvernați”, le-a spus aspru Iohannis, subliniind faptul că „fostul Guvern va rămâne în istorie pentru nefericita OUG 13, iar coaliția PSD-ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul Guvern”.

Iohannis s-a arătat vizibil iritat în contextul noilor taxe anunțate din programul de guvernare, în timp ce audierile miniștrilor erau în plină desfășurare, cerându-le explicit celor de la guvernare să termine „cu această țopăială fiscal-bugetară”.

„Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliția cu un nou Guvern și surprinzător cu un nou program de guvernare, noi taxe se anunța, noi impozite, după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunță contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile, nu veți mai putea merge în fața românilor că acest program de guvernare a fost votat. Este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare dorește în Parlament și dacă primește votul de învestitură. Guvernul se va apuca de treabă, dar în șase luni schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal bugetară, un astfel de comportament induce dubii în rândul mediului de afaceri”, le-a mai transmis Iohannis, solicitându-le să fie solidari cu românii și să guverneze responsabil.

Mișa: „Pilonul II de pensii se va desființa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat”

De departe, ministrul care s-a aflat în centrul atenției, pe parcursul întregii zile, a fost Ionuț Mișa, cel care a preluat portofoliul Finanțelor. Proaspăt validat de comisiile de specialitate din Parlament pentru funcția de ministru al Finanțelor, Mișa a făcut anunțul care avea să îi aducă prima „observație” din partea lui Dragnea, care, indirect, l-a făcut „prost”. Mai exact, Mișa a anunțat că Pilonul II de pensii se va desființa și că banii se vor întoarce la cei care au cotizat. Reacțiile critice nu au întârziat să apară, la fel și valul de întrebări direcționate către liderul PSD și premierul desemnat din partea jurnaliștilor. Liviu Dragnea a catalogat informația drept „o prostie”, garantând că în programul de guvernare nu e prevăzută desființarea sau naționalizarea Pilonului II de pensii, poziție susținută și de Tudose.â

„Nu se desființează. Punct”, a declarat Mihai Tudose.

Vehemența celor doi l-a determinat pe ministrul de Finanțe să dea înapoi și să spună că, de fapt, nu are de gând să adopte această măsură, justificând că ar fi răspuns la o întrebare care „probabil a fost interpretată greșit”.

„Nu am declarat că voi susține desființarea Pilonului II de pensii. Nici nu am în intenție să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretata greșit, în legătură cu posibilitatea naționalizării Pilonului II de pensii”, a transmis Ionuț Mișa într-un comunicat de presă.

Kelemen: „Am văzut câteva modificări substanțiale în programul de guvernare care necesită mai multe explicații”

Pe lângă această măsură, alte două, cuprinse în programul de guvernare, au agitat apele în coaliția de guvernare. Este vorba despre aplicarea impozitului pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate. Deși Tudose a promis o amplă analiză, în ceea ce le privește, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost foarte clar, în declarațiile susținute de la tribuna plenului reunit, spunând că Uniunea nu va putea susține introducerea impozitului pe cifra de afaceri și că ar trebui să știe la ce se referă taxa de solidaritate.

„Nici impozitul pe venitul global nu mi se pare o inițiativă care ar schimba ceva în bine”, a subliniat Kelemen, precizând, în același timp, că modificările din programul de guvernare ar necesita explicații.

Și ALDE a avut o poziție, în acest sens. Deputatul Varujan Vosganian a afirmat, în plenul reunit, că ALDE nu va susține modificarea cotei unice în sensul creșterii impozitării.

„Dacă va exista o discuție privind redefinirea cotei unice prin trepte de impozitare sub actualele cote, suntem dispuși să discutăm, dar orice modificare a cotei unice în sensul creșterii impozitării, indiferent cum îi spunem acestei abateri de la cota unică, nu va găsi în ALDE un partener”, a ținut să sublinieze deputatul ALDE.

Cu toate acestea, Dragnea a ținut să precizeze că modificările operate la programul de guvernare, apărute joi în spațiul public, au fost discutate cu partenerii de coaliție și că programul „e foarte bun, doar că au venit niște măsuri în plus”. Potrivit liderului PSD, joi la ora 13:30 și vineri au fost făcute modificările.

„Am fost și cei de la ALDE, și noi la aceste discutii”, a spus Dragnea.

Băsescu: „Audierile sunt o mascaradă. S-au alocat 30 de minute în care candidatul bate câmpii zece, 15 minute uneori”

Și de această dată, audierea miniștrilor în comisiile de specialitate a fost mai mult de formă, lucru care l-a enervat peste măsură pe fostul șef de stat, Traian Băsescu, care a ales să anunțe, după două ore și un pic de audieri, retragerea parlamentarilor PMP de la audierile din comisii, pe care le-a catalogat drept „o mascaradă politică”.

„S-au alocat 30 de minute în care candidatul bate câmpii zece, 15 minute uneori, după care se pun întrebări, dar se colectează toate întrebările de la PSD, exact pentru a bloca răspunsurile pentru cei aflați în opoziție”, a remarcat Băsescu, spunând despre Cabinetul Tudose că este „profund incompetent”.

Laufer: „Sunt obosit, într-adevăr, m-am intors din SUA și încă nu mi-am revenit sută la sută”

Din peisajul audierilor nu au lipsit „momentele-cheie” care au atașat sau întărit unele etichete deja puse anumitor miniștri. Spre exemplu, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediu de Afaceri, chestionat în spațiul public pentru apariția pe coperta revistei Men’s Health, s-a declarat obosit, după testul audierii sale, dând vina pe „jet lag-ul” resimțit la întoarcerea din SUA și îngrijorat, totodată, de faptul cum arată.

„De când am devenit secretar de stat, nu am mai avut asemema poze. Evident că mi-am dat seama că am o altă poziție, dar ce făceam când eram în mediul privat, nu mi se pare nimic grav și mi se pare o realizare. Sunt obosit, într-adevăr, m-am intors din SUA și încă nu mi-am revenit sută la sută. Am avut un ușor jet lag, dar am venit să îmi fac treaba. Eu țin și la cum vorbesc, cum relaționez cu oamenii. Mă interesează și cum arăt”, a spus Laufer, la ieșirea de la audieri.

De asemenea, Teodor Meleșcanu a stârnit amuzamentul tuturor după ce, întrebat ce îl recomandă pentru a-și păstra portofoliul Externelor, mai ales după rezultatele evaluării făcute de Darius Vâlcov, acesta a răspuns că îl califică faptul că „este calificat în acest domeniu”.

În plus, Meleșcanu a explicat că politica externă nu se face „de pe o zi pe alta” și că prevederile din programul de guvernare reprezintă direcții de acțiune, nu „măsuri specifice”.

Petre Daea nu a lipsit nici el din acest cadru. Ministrul Agriculturii a ținut să precizeze, în timpul audierii, că nu intră „în categoria celor care critică oaia seara, iar dimineața mănâncă brânză”.

„Dacă lucrez astăzi, înseamnă că sărbătoresc. Eu în fiecare zi când lucrez și am rezultate pentru mine este o sărbătoare. Că este și Sfântul Pătru, cu atât mai mult”, a declarat Petre Daea, după audierile din comisiile reunite de agricultură, întrebat dacă mai are timp să sărbătorească de ziua sa.

Tudose: „Cine vrea normalitate să își ia un serviciu cu program fix”

Una peste alta, Guvernul Tudose a fost învestit de Parlament cu 275 de voturi „pentru” și 102 „împotrivă”, cu 20 de voturi în minus față de cele primite de Guvernul Grindeanu. Mihai Tudose le-a transmis miniștrilor, de la tribuna plenului reunit, că dacă își doresc „normalitate”, referindu-se la discursul lui Sorin Grindeanu, să își ia un serviciu „cu program fix”.

„Se va munci non-stop pentru a recupera ce s-a întârziat”, a subliniat Tudose, transmițând și după votul de încredere acordat Executivului său că „mâine la ora 09:00, toată lumea trebuie să fie la muncă”.

„Ne ducem să preluăm Guvernul. Nu să ne certăm, să ne jucăm”, a conchis noul premier.


Gândul a transmis LIVE TEXT audierile miniștrilor, votul de învestitură și depunerea jurământului la Cotroceni de către noul Cabinet

UPDATE 19:15 Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs, după depunerea jurământului de către Guvernul Tudose:

Domnule președinte al Senatului, domnule președinte al Camerei Deputaților, domnule președinte al CCR, onorată asistență

Domnule prim ministru Tudose, onorați membri ai Guvernului, vă felicit pentru învestitură și vă doresc mult succes. Noi românii și dvs avem mare nevoie de un succes guvernamental, au trecut abia 6 luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un Guvern PSD-ALDE după ce au fost câștigate alegeriler parlamentare de această coaliție. O formulă scurtă foarte scurtă care ar caracteriza aceste prime 6 luni din mandatul PSD-ALDE ar putea suna ‘ați băgat tara în criză’ pentru că nu ați știut să guvernați. Că a fost vina sau că este vina fostului premier care nu s-a pus singur acolo, dar, din păcate nu a știut să plece singur sau a altcuiva, nu e o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii. Este o analiză pe are probabil ați făcut-o sau o veți face în coaliție, dar faptele rămân și dovadă că aceaastă formulă scurtă de concluzie e adevărată e chiar moțiunea de cenzură prin care ați demis propriul Guvern și asta o noutate în spațiul democratic european.

Fostul Guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alții cu mandate mai scurte, ci după părerea mea fostul Guvern va rămâne în istorie pentru nefericita OUG 13, iar coaliția PSD-ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul Guvern. Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliția cu un nou Guvern și surprinzător cu un nou program de guvernare, noi taxe se anunța, noi impozite, după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunță contramăsuri.

Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile, nu veți mai putea merge în fața românilor că acest program de guvernare a fost votat. Este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare dorește în Parlament și dacă primește votul de învestitură. Guvernul se va apuca de treabă, dar în șase luni schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal bugetară, un astfel de comportament induce dubii în rândul mediului de afaceri.

Dacă va fi sustenabil nu știm, nu am văzut astfel de calcule, dar stimați PSD-iști, ALDE-iști, UDMR-iști, în numele românilor vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară. Taxa de solidaritate, domnule premier, onorați membri ai Guvernului, fiți solidari cu românii și guvernați responsabil. Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%, vă solicit să guvernați în așa fel încât românii să aibă garanția că Guvernul apără și promovează statul de drept, nu îmi doresc să mai avem niciodatpă sincope de genul OUG 13.

Vă rog să faceți tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noștri din NATO, din UE că suntem oameni serioși că suntem o țară serioasă cu toate sincopele politice și că știm să ne respectăm angajamentele. Dovediți că știți să ne respectăm angajamentul de cheltuieli de 2% pentru Apărare, că suntem capabili să ținem deficitul bugetar sub control, să avem în continuare creștere economică. Fie ca aceasta a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima, eu mi-o doresc, românii și-o doresc și pot doar să doresc că și dvs vă doriți acest lucru.

UPDATE 19:00 Ceremonia de depunere a jurământului de către Guvernul Tudose a început la Cotroceni. În momentul intonării imnului național, doar Ionuț Mișa, dintre membrii Cabinetului Tudose, a dus mâna la piept, iar, la depunerea jurământului, Teodor Meleșcanu și Andreea Păstârnac nu au pus mâna pe Biblie.

UPDATE 17:50 La ieșirea din plen, Mihai Tudose a declarat că „taxa de solidaritate” e cuprinsă în programul de guvernare și că ANAF-ul și Ministerul de Finanțe urmează să analizeze dimensiunea acestei taxe și în ce condiții va fi aplicată. Întrebat de ce era necesară, Tudose a răspuns: „pentru solidaritate”.

„Anumite cifre, astăzi, ne spun că, în anumite zone financiar-fiscale, există derapaje”, a spus Tudose.

La rândul său, Dragnea a afirmat că modificările operate la programul de guvernare, apărute joi în spațiul public, au fost discutate cu partenerii de coaliție și că programul „e foarte bun, doar că au venit niște măsuri în plus”. Potrivit liderului PSD, joi la ora 13:30 și vineri au fost făcute modificările.

„Am fost și cei de la ALDE, și noi la aceste discutii”, a spus Dragnea.

În ceea ce privește desființarea Pilonului II de pensii, Dragnea a subliniat că în programul de guvernare nu e prevăzută desființarea sau naționalizarea Pilonului II de pensii.

„Dacă cineva vrea să facă astam, poate, dar nu în Guvernul ăsta. Prim-ministrul aici de față a zis că nu era în intenție să facă așa ceva, cine trebuie să mai spună ca să lămurim pe toată lumea că nu se întâmplă, cel puțin cât suntem noi la guvernare”, a spus Dragnea.

La mențiunea jurnaliștilor că au existat efecte pe plan economic, printre care se numără și deprecierea monedei naționale în raport cu euro, în urma declarațiilor făcute de noul ministru al Finanțelor,Dragnea a răspuns că vrea să verifice.

Pe de altă parte, întrebat dacă îl va conduce și pe Mihai Tudose la Guvern, cum a făcut în cazul lui Sorin Grindeanu, Dragnea a glumit, răspunzând că poate va face acest lucru cu Ionuț Mișa.

„Nu vreau să merg la Guvern pentru că nu vreau să am întâlnire și cu altcineva acolo”, a ținut să precizeze Dragnea.

„Azi, după jurământ, după Cotroceni, mă voi duce la Palatul Victoria (…) Mâine la ora 09:00, toată lumea trebuie să fie la muncă. Ne ducem să preluăm Guvernul. Nu să ne certăm, să ne jucăm”, a spus, la rândul său, Mihai Tudose.

UPDATE 17:53 Miniștrii Cabinetului Tudose vor depune jurământul la Palatul Cotroceni la ora 19:00.

UPDATE 17:43 „Vreau să mulțumesc Parlamentului pentru voptul de astăzi și o să vă asigur că votul dvs va fi valorifcat într-o guvernare profesionistă, responsabilă și îndreptată pentru cetățenii români”, a declarat Mihai Tudose.

Hotărârea Parlamentului va fi înaintată președintelui Klaus Iohannis pentru a proceda la numirea Guvernului.

UPDATE 17:38 Secretarul Camerei Deputaților, Ioana Bran, prezintă procesul verbal cu privire la rezultatul votului de acordare a încrederii Guvernului condus de Mihai Tudose. Potrivit acesteia, au fost 377 de voturi exprimate, din care 275 „pentru” acordarea încrederii Guvernului și 102 „împotrivă”.

UPDATE 17:30 Guvernul Tudose a fost învestit de Parlament cu 275 de voturi „pentru” și 102 „împotrivă”, potrivit unor surse politice citate de Mediafax.

UPDATE 17:25 Votul s-a încheiat.

UPDATE 16:30 Parlamentarii votează învestirea noului Guvern. Votul este secret, cu bile.

UPDATE 16:25 Deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale, a declarat, de la tribuna plenului reunit, că „fiecare dintre membrii grupului va vota așa cum își dorește”.

UPDATE 16:20 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a susținut un discurs în cadrul căruia a precizat faptul că Uniunea nu va susține o serie de măsuri anunțate deja, care fac parte din programul de guvernare, dar că va vota noul Guvern.

„Nu vom putea susține introducerea impozitului pe cifra de afaceri și ar trebui să știm la ce se referă taxa de solidaritate, la fel cum nici impozitul global nu ni se pare o inițiativă care ar schimba ceva în bine. Așteptăm un dialog sincer pe toate temele care vor intra în circuitul legislativ”, a declarat liderul UDMR

UPDATE15:48 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut un discurs, de la tribuna plenului reunit, în cadrul căruia s-a referit, în mod repetat, la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, precizând că, prin această demitere a vechiului Cabinet, „Parlamentul e mai puternic”.

– După aproape șase luni de guvernare PSD-ALDE vine cu o nouă formulă de Guvern și cu un nou prim-ministru. Este o premieră în politica românească ca o majoritate parlamentartă să își schimbe prin moțiunea de cenzură premierul pe care l-a învestit. Eu spun cu toată convingerea că e un lcuru bun că această majoritate a utilizat și această opțiune

– Le spun tuturor că azi în urma moțiunii de cenzură adoptate împotriva fostului Guvern, Parlamentul e mai puternic și a revenit pe locul care trebuie în raport cu Executivulîn urma moțiunii de cenzură adoptate împotriva fostului Guvern, Parlamentul e mai puternic

– Majoritatea parlamentară care exercită această putere primită de la oameni are datoria de a interveni atunci când Guvernul se abate de la programul votat de alegători

– Anomalia a fost un premier care și-a pierdut încrederea acordată de partidele care l-au susținut și refuză să demisioneze

– Nu am ezitat și nu vom ezita să ne asumăm toate costurile electorale și politice pentru a face ce e necesar ca lucrurile să meargă bine pentru țară

– Prefer o guvernare onestă decât una proastă. Am fost onești și am avut curajul să le cerem colegilor noștri care nu au performat să se retragă. Unii au înțeles, alții au ales să se agațe de scaune și s-a ajuns în criza guvernamentală pe care o încheiem astăzi

– Alianța PSD-ALDE a fost corectă față de români și a avut curajul să schimbe Guvernul

– Asta e ceea ce trebuie să facă o majoritate parlamentară responsabilă

– Îi transmit premierului că vom urmări cu și mai mare atenție și vom fi și mai aproape ca termenele din programul de guvernare să fie respectate

– Le transmit miniștrilor să fie atenți și să îi respecte pe cei care fac parte din întregul Parlament. Atrag atenția viitorului cabinet că angajamentul pe care ni l-am asumat în fața cetățenilor a fost să creștem veniturile pentru toți românii. O felicit pe doamna ministru a Muncii pentru promulgarea Legii salarizării

– O prioriotate de grad 0 e înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

– Sper ca acest Guvern sa fie mai eficient și mai performant

UPDATE 15:34 Mihai Tudose a prezentat programul de guvernare în doar zece minute în fața Parlamentului:

– E un moment politic pe care probabil viitorul îl va explica mai bine decât putem noi acum.

– Sunt un om tehnic al cifrelor și al termnelor exacte. Avem creștere economică, a industriei, a veniturilor a consumului. Ceea ce ne lipsește e o creștere viguroasă a investițiilor și a veniturilor la buget. Pentru acest lucru îmi place să cred că am fost adus în fruntea acestui Guvern penru a împrospăta atitudinea pe care Guvernul o are față de venituri și investitori.

– Guvernul Grindeanu dintre care mulți dintre noi aici am făcut parte a dus lucrurile într-o direcție bună dar pentu ce și-a propus PSD – ALDE nu a fost de ajuns. Am înțeles că a fost o frână.

– Cine vrea normalitate să îți ia un serviciu cu program fix. Se va munci non-stop pentru a recupera ce s-a întârziat, vom aprecia demersurile de rezultat

– Un alt obiectiv mai important al Guvernului este creșterea încasărilor bugetare (…) Vor fi luate măsuri foarte rapid pentru creșterea eficienței ANAF

– Vom face investițiile și vom avea și investitorii

– Acest capitol (n.r – fondurile europene) reprezintă o sursă esențială de finanțare a dezvoltării. Guvernul va urmări consolidarea parteneriatul strategic cu SUA și dezvoltarea relațiilor cu partenerii strategici europeni

– Justiția va fi un domeniu important. Cred că tărie că totul trebuie să plece de la respectarea Constituției și a deciziilor CCR

– Acest Guvern va trebui și o va face să aplice legea salarizării unitare (…) Sunt multe urgențe pentru acest Guvern de la industrie la agricultură de la infrastructură la taxe de la sănătate la educație. Vom recupera întârzierile

– Știu care sunt așteptările dvs. Voi acorda relației cu dvs cu Parlamentul importanța cuvenită, voi fi prezent în Parlament de câte ori va fi nevoie, de câte ori voi fi chemat

– Le voi cere miniștrilor să facă același lucru. Cred că PSD împreună cu ALDE au dreptul la posiblitatea de a controla de câte ori consideră necesar ritmul de implementare a programului de guvernare

– Guvernul pe care vi-l prezint astăzi e obligat să existe doar pentru asta

– Vă solicit votul dvs de încredere. Vă mulțumesc

UPDATE 15:08 Ședința plenului reunit a început. Premierul Mihai Tudose urmează să prezinte programul de guvernare și apoi votul de învestitură pentru noul Cabinet. Din cei 465 de parlamentari, 329 sunt prezenți. Din Opoziție, cei care absentează sunt membrii PMP.

Liderul PNL, Raluca Turcan, a cerut suspendarea ședinței de vot și audierea lui Marcel Ciolacu, propus pentru a fi vicepremier fără portofoliu, invocând încălcarea art 86. alin 2 din Regulamentul ședințelor comune și anume lipsa audierii și acordării avizului consultativ pentru Marcel Ciolacu.

„Această încălcare a Regulamentului ședinței comune conduce la o necunoaștere a atribuțiilor unui membru al Guvernului plătit din bani publici. Vă solicităm amânarea acestor dezbateri și audierea sa și reluarea ședinței. Am avea timp până dezbatem primul punct de pe ordinea de zi să se întâmple aceste audieri. E o chestiune care ține de lege și democrație, Regulamentul, Constituția trebuie să fie repere pentru orice dezbatere în Parlamentul României (…) Puteți să îl audiați și după să reluăm ședința de vot”, a declarat, de la tribuna plenului, Raluca Turcan.

În replică, președintele de ședință, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Marcel Ciolacu, în calitatea sa de vicepremier propus, nu va avea portofoliu în noul Guvern și că, prin urmare, nu ar trebui audiat.

UPDATE 14:45 Gabriel Petrea a fost validat în funcția de ministru al Consultării Publice și Dialogului Social, în comisiile de specialitate cu 29 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și o abținere, susținând că își propune să lanseze un ghid pentru accesibilizarea paginilor web pentru cei cu dizabilități. Petrea a prezentat în cadrul audierii proiectele pe care le-a derulat în calitate de ministru al Consultării Publice și Dialogului Social, în Guvernul Grindeanu și stadiul de implementare al acestora.

„Pe partea relației cu ONG-urile, am început o dezbatere amplă în ceea ce privește modificarea Legii 26/2000, tocmai în ideea în care (…) nu avem o evidență foarte clară a societății civile”, a spus Petrea, precizând că a început încă din luna ianuarie dezbaterile în ceea ce privește modificarea Legii Dialogului Social.

UPDATE 14:35 Tudorel Toader a fost validat, joi, de către Comisiile parlamentare de specialitate, cu 53 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” și 2 abțineri pentru a rămâne la Ministerul Justiției.

UPDATE 14:30 Lucian Puiu Georgescu, propus pentru a fi ministrul Cercetării și Inovării a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate, afirmând că instituția pe care o va conduce nu poate să „se laude cu realizări extraordinare în primele șase luni”.

Validarea lui Lucian Puiu Georgescu a venit în urma a 21 de voturi „pentru” și 11 „împotrivă”. În ultimele șase luni, acesta a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Cercetării și Inovării.

În declarația făcută de Lucian Georgescu în fața comisiei parlamentare de specialitate, acesta a explicat că, din ianuarie, până, în prezent, ministerul Cercetării nu a avut realizări semnificative, ci doar „o tendință de progres”.

„În ceea ce privește scandalurile internaționale și referințele cu privire la dezastrele din cercetare, dacă ne uităm pe statisticele apărute atât la nivel național, cât și la nivel european, există progrese în comparație cu perioadele trecute, progrese pe care ni le-am dori semnificative, din nefericiere, în afară de tendința de progres, nu putem să ne lăudăm cu realizări extraordinare în primele șase luni”, a declarat Lucian Goergescu, în fața comisiei de specialitate.

UPDATE 14:10 Olguța Vasilescu a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate. La ieșirea de la audieri, Olguța Vasilescu a subliniat faptul că își propune simplificarea procedurilor de adopție.

„Văd ce se întâmplă în centrele de adopții (…) Nu mai trebuie să avem aceste lagăre cu 200 – 300 de copii. Trebuie să simplificăm procedurile de adopție. S-au întâmplat și multe cazuri nefericite pentru că rudele de gradul patru au reacționat foarte urât (…) E un lucru pe care îl avem în vedere. Veți vedea când voi veni cu legea, nu mai comunic înainte să am draftul de lege”, a declarat Olguța Vasilescu, la ieșirea de la audieri.

UPDATE 14:00 Ministrul propus pentru Sănătate, Florian Bodog, a fost validat de către Comisiile parlamentare de specialitate, după o audiere de 30 de minute, în care parlamentarii USR au protestat permanent, aceștia arătându-i ministrului cartonașe roșii pentru activitatea din mandatul trecut.

În cadrul audierilor Bodog a vorbit despre Legea vaccinării, care urmează a fi citită într-o ședință viitoare de Guvern. El a spus că în acest moment actul normativ a fost transmis pentru avize la ministere, existând necesitatea de a fi reavizat, din cauza schimbării unor miniștri

„În prima ședință de Guvern care va fi săptămâna viitoare va intra HG cu privire la modifiarea plafonului pentru medicamentele compensate de 90%, de la 700 la 900″, a spus Bodog.

El a dat asigurări că în cursul săptămânii viitoare medicii de familie vor avea cantități suficente de vaccin ROR pentru tot anul.

Întrebat, pe de altă parte, ce reprizintă taxa pe produse nocive din noul program de guvernare, Bodog a spus că este o taxă care se discută la nivel european și se referă la zahăr și grăsimi.

În ceea ce privește evaluarea PSD, care a stabilit că Bodog avea 14 măsuri neîndeplinite din programul de guvernare, acesta a ținut să menționeze că această evaluare îl responsabilizează și va recupera „absolut toate” problemele pe care le-a avut.

UPDATE 13:50 Comisiile de specialitate din Parlament l-au validat și pe Ionuț Mișa, candidatul PSD pentru funcția de ministru de Finanțe cu 19 de voturi „pentru” și 6 „împotrivă” după aproape două ore de audieri. După vaidarea sa în funcția de ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa a anunțat că pilonul II de pensii se va desființa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceștia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii, conform programului de guvernare.

„Pilonul II de pensii se va desființa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceștia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat și privat”, a declarat Ionuț Mișa.

Acesta a spus că măsura ar urma să intre în vigoare spre sfârșitul anului.

Totodată, potrivit acestuia, taxa de solidaritate va fi introdusă cel mai probabil din 2018 și îi vizează pe cei cu venituri excepționale.

„Taxa de solidaritate încercăm să o implementăm în 2017. Probabil ea va fi în 2018. După ce primesc datele centralizate vom stabili procentul. Numărul persoanelor este destul de mic. Se situează până în zece procente, cei care au venituri de peste zece salarii minime pe economie. Luăm în calcul un singur procent și nu mai multe trepte de impozitare”, a declarat Mișa, explicând faptul că această taxă îi vizează pe cei cu venituri excepționale, care depășesc 14.500 de lei net și că se încearcă să nu fie afectată clasa de mijloc.

„Această taxă va fi percepută peste un nivel, de zece salarii minime pe economie nete, deci dicutăm de o impozitare peste 14 500 de mii de RON pe lună ca și venit, dar aici facem o analiză ca să ne asigurăm daca e optimă această formulă și acest mod de calcul”, a mai spus ministrul validat de la Finanțe.

UPDATE 13:41 Petre Daea, propus pentru a continua mandatul de ministru al Agriculturii, a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate, chiar de ziua sa onomastică, el precizând că fiecare zi în care muncește și are rezultate este o sărbătoare pentru el. 19 senatori și deputați AU votat pentru validarea sa, cinci „împotrivă”, în timp ce trei parlamentari s-au abținut de la vot.

„Dacă lucrez astăzi, înseamnă că sărbătoresc. Eu în fiecare zi când lucrez și am rezultate pentru mine este o sărbătoare. Că este și Sfântul Pătru, cu atât mai mult”, a declarat Petre Daea, după audierile din comisiile reunite de agricultură din cele două camere ale Parlamentului, chestionat dacă mai are timp să sărbătorească de ziua sa.

De asemenea, unul dintre jurnaliști l-a întrebat pe Petre Daea dacă i s-a reproșat vreodată „limbajul ușor exotic, care aduce aminte de America Latină sau de anii 80”.

„Văd că dumneavoastră o faceți și este bine că o faceți. Înseamnă că exist”, a răspuns Daea.

În timpul audierilor, ministrul Petre Daea a fost întrebat și despre oi : „Să știți că nu intru în categoria celor care critică oaia seara, iar dimineața mănâncă brânză”.

UPDATE 13:37 Sevil Shhaideh a primit aviz favorabil cu 29 de voturi „pentru” și nouă” împotrivă” din partea comisiilor parlamentare de administrație. La finalul audierilor din comisiile de administrație, Shhaideh a fost chestionată cu privire la blocarea unor posturi din administrația publică. Aceasta a explicat că este nevoie, mai întâi, de un plan de analiză și de raționalizare a cheltuielilor publice și un „inventar al instituțiilor publice” și astfel, blocarea posturilor „se impune”.

UPDATE 13:35Tudorel Toader, propus de PSD-ALDE pentru a ocupa în continuare portofoliul de la Justiție, este audiat în comisia de specialitate, unde își susține punctul de vedere referitor la modificarea codurilor penale și la legile justiției.

„Avem o inflație legislativă. Sunt foarte multe legi care au fost adoptate înainte de revizuirea Constituției. (…) Din punctul acesta de vedere în reglementări ar trebui o colaborare cu Consiliul Legislativ pentru această amplă procedură de resetare a întregii legislații”, a spus Toader în fața parlamentarilor.

UPDATE 13:00 Tudorel Toader, propus la Justiție, este audiat în comisiile de specialitate.

UPDATE 12:45 Grațiela Gavrilescu a fost validată pentru funcția de ministru al Mediului de către comisiile parlamentare de specialitate cu 17 voturi „pentru”, zece „împotrivă” și o abținere.

„Mandatul meu nu a fost de șase luni, a fost de două luni, iar eu consider că și dacă nu au fost îndeplinite trei, dacă ele sunt deja în procedură de a putea să fie implementate și rezolvate, eu sunt cu inima împăcată. Ținta mea este ca cetățeanului să îi fie bine”, a declarat Grațiela Gavrilescu, după audierea în Comisiile de mediu.

Întrebată cum se vor recupera întârzierile privind măsurile din programul de guvernare, Gavrilescu a replicat: „Cu foarte multă muncă, cu foarte multă responsabilitate și implicând toți factorii decidenți, începând de la cetățean, până la instituțiile statului”.

Gavrilescu a prezentat prioritățile pe care le va avea în fruntea Ministerului Mediului, între care se află Planul național de colectare a deșeurilor. Această a explicat că va urma o perioadă în care cetățenii vor fi informați cu privire la colectarea selectivă, astfel încât să știe clar ce au de plătit și cât pot încasa dacă duc deșeurile la un colector.

Programul ar urma să fie aprobat de guvern la sfârșitul lunii octombrie, a mai spus ministrul propus pentru Mediu.

UPDATE 12:05 Ministrul propus să preia portofoliul Culturii, Lucian Romașcanu, a fost avizat favorabil de către Comisiile parlamentare reunite de Cultură, întrunind 17 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” și trei abțineri, după o audiere care a durat aproximativ o oră.

UPDATE 12:00 Sevil Shhaideh este audiată, la acest moment, în comisiile reunite pentru Administrație Publică. Totodată, Petre Daea, propus să rămână la Agricultură, este audiat în comisiile de specialitate.

„Am venit cu același program, cu aceleași măsuri. Pot să vă stau la dispoziție, să vă dau răspuns la întrebări”, a declarat Petre Daea în debutul discursului său.

Ionuț Mișa, propus la Finanțe, dar și Florian Bodog, nominalizat la Sănătate sunt audiați la această oră.

UPDATE 11:45 Liviu Pop a primit aviz pozitiv în comisiile reunite pentru învățământ, întrunind 19 voturi „pentru” și 11 voturi „împotrivă”.

La ieșirea de la audieri, Pop a precizat faptul că primul lucru pe care o să îl facă va fi o analiză cu colegii săi din celelalte ministere pentru a fi recuperate întârzierile, nominalizând, în acest context, înființarea celor 2.500 de creșe și reabilitarea unităților școlare.

„Avem de continuat lucrurile bune pe care domnul Năstase le-a făcut și de recuperat unele care nu au fost făcute la timp. Nu avem nicio modificare esențială în program decât amânarea unor termene, dar lucrul ăsta în trimestrul patru, eventual. Primul lucru (n.r – pe care o să îl facă) – o analiză cu colegii mei din alte ministere încât să recuperăm întârzierile (…) Cele 2.500 de creșe și reabilitarea unităților școlare sunt întârziate, e un ansamblu total pe care trebuie să îl analizăm”, a spus Pop.

În timpul audierii sale, Pop a declarat că are în vedere extinderea programului „Masa caldă” și că își dorește obținerea avizului ISU pentru toate școlile.

În plus, Pop a ținut să precizeze că este pentru prima dată când Ministerul Educației poate fi condus de un cadru didactic care a predat în mediul preuniversitar.

În plus, el a spus că nu intenționează să facă vreo modificare în ceea ce privește finanțarea universităților.

UPDATE 11:33 Adrian Țuțuianu a primit aviz pozitiv pentru funcția de ministru al Apărării din partea comisiilor de specialitate.

„Contează să știi carte și eu cred că știu și am făcut și un curs și la Colegiul Național de Apărare, care m-a pus în temă cu lucrurile principale. Un ministru nu trebuie să fie cunsocator de tancuri, de obuze sau de alte tehnologii militare. Trebuie să știe să gestioneze un buget, resursele umane ale instituției, să știe care sunt obiectivele și să urmărească îndeplinirea lor. Pentru chestiuni stricte de specialitate, există alte cadre în cadrul ministerelor”, a spus Țuțuianu la ieșirea de la audieri.

UPDATE 11:00 Lucian Șova, propus la Comunicații, este audiat la această oră în comisiile de specialitate, dar și Liviu Pop, ministrul propus la Educație. Totodată, Lucian Romașcanu, propus la Cultură, este audiat, la această oră.

În timpul audierii sale, Romașcanu a declarat că a vorbit foarte puțin cu predecesorul său, Ionuț Vulpescu, întrucât acesta nu știa că pleacă de la minister, iar el nu știa că va prelua ministerul. Romașcanu i-a asigurat pe parlamentarii din Comisiile de cultură că „nu va pierde aderența la sol” odată ce va deveni ministru. Printre prioritățile sale se numără organizarea Centenarului și Legea cinematografiei, el opinând că trebuie revizuită legea care e acum în vigoare, precum și amendarea Legii drepturilor de autor, ca parte activă.

„Voi fi colegul dumneavoastră și de acum încolo, fie că voi sta șase luni sau mai mult”, a spus Romașcanu în glumă, referindu-se la perioada de funcționare a Guvernului Grindeanu.

Romașcanu a precizat, totodată, că decizia PSD de a-l propune pe el în fruntea ministerului Culturii a avut la bază ideea de a promova un om cu experiență managerială.

„Am 27 ani carieră în mediul prinvat, din 2002 am deținut funcții de top management în companii românești și străine”, a spus Romașcanu, enumerând Ringier, Libertatea, Cancan, Kanal D.

„Am condus instituții de presă, dar din păcate nu am fost jurnalist și nu am luat decizii editoriale”, a spus Romașcanu.

UPDATE 11:15 Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă și privatizare, respectiv Industrii și servicii din Parlament l-au validat pe Răzvan Cuc, candidatul PSD pentru funcția de ministru al Transporturilor, 32 de voturi fiind „pentru” și 12 „împotrivă”.

În discursul său prezentat parlmentarilor, Răzvan Cuc a arătat care ar fi proiectele prioritare, majoritatea fiind cele de pe Coridoarele pan-europene (rutier și feroviar). Autostrăzile Sibiu-Pitești, și Autostrada Transilvania – Brașov-Borș – se numără printre prioritățile sale la capitolul infrastructură rutieră.

Referitor la Tarom, Răzvan Cuc a spus că este de acord cu exceptarea acestei companii de la prevederile Ordonanței 109 privind managerii privați, explicând: „Ați văzut ce experiențe am avut cu fostul manager Heinzmann”.

Răzvan Cuc a mai spus că în perioada următoare vor continua negocierile cu sindicatul din ROMATSA.

UPDATE 11:02Adrian Țuțuianu, propunerea lui Liviu Dragnea pentru Ministerul Apărării Naționale, este audiat chiar în aceste momente în comisia de specialitate pentru a privi avizul de învestire. Acesta prezintă principalele puncte din programul de guvernare pe domeniul Apărării.

UPDATE 10:49Carmen Dan, propusă pentru ministerul de Interne: „Relația cu SRI este una foarte bună, de fiecare dată când este nevoie de schimb de informații, colaborarea este una foarte bună”.

Carmen Dan, fostul ministrul de Interne al Cabinetului Grindeanu, a fost validat, din nou, în aceeași funcție, cu 23 de voturi „pentru”,10 „împotrivă” și nici o abținere.

„Nu știu dacă ar trebui să-mi asum un reproș în ceea ce privește cazul Sebastian Ghiță. Îndrăznesc să vă amintesc că Sebastian Ghiță nu a fugit pe mandatul meu de ministru, îndrăznesc să vă amintesc că Sebastian Ghiță a fost găsit pe mandatul meu de ministru”, a declarat ministru de Interne în urma audierilor în comisia de specialitate.

Întrebată dacă, totuși, cineva a fost demis în urma acestor sincope, Carmen Dan a replicat că nu poate dezvălui detalii care fac parte dintr-o anchetă în desfășurare.

UPDATE 10:31 Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a fost avizat de comisiile de specialitate în funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene, 16 „pentru” și 7 abțineri. PNL și USR s-au abținut de la vot.

„Președinția Consiliului este o prioritate națională. (…) Această președinție nu este legată doar de organizarea propriu zisă, dar și de mesajul pe care țara noastră îl poate transmite. (…) Trebuie să avem o președinție transparentă în care cât mai mulți actori publici și neguvernamentali să participe la elaborarea priorităților. Nu o să pot face referire astăzi la priorităție exacte ale României pentru că nu este de datoria mea să le stabilesc. Eu pot să le stabilesc împreună, printr-un dialog transparent cu toate instituțiile și actorii neguvernamentali”, a susținut Victor Negrescu, în cadrul audierii din comisia de specialitate.

Victor Negrescu a afirmat că dosarele Schengen și MCV sunt subiecte importante de care se va ocupa cu foarte mare atenție în timpul mandatului său.

UPDATE 10:30 Președintele PMP, Traian Băsescu, a anunțat că parlamentarii PMP nu vor mai participa la audierea miniștrilor propuși din Cabinetul Tudose în comisiile de specialitate, declarând că acestea sunt „o mascaradă politică și nici nu se vor afla în sala de plen în momentul votului de învestire.

„Audierile sunt o mascaradă. S-au alocat 30 de minute în care candidatul bate câmpii zece, 15 minute uneori, după care se pun întrebări, dar se colectează toate întrebările de la PSD, exact pentru a bloca răspunsurile pentru cei aflați în opoziție”, a remarcat Băsescu.

UPDATE 10:20 Marius Titus Dobre, ministrul propus la Turism, și Andreea Păstârnac, propusă ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, au primit avize pozitive în comisiile de specialitate.

UPDATE 10:10 Carmen Dan este audiată, la această oră, în comisiile reunite de apărare. Totodată, Răzvan Cuc, propus pentru a-și păstra portofoliul Transporturilor, este audiat în comisiile reunite pentru politică economică și pentru transporturi și infrastructură.

UPDATE 10:05 Ilan Laufer a primit aviz pozitiv în comisiile reunite pentru politică economică, industrii și servicii.

„Sunt demn și faptul că mergi la mare și îți faci o poză, nu văd nimic grav în chestia asta (…) De când am devenit secretar de stat, nu am mai avut asemema poze. Evident că mi-am dat seama că am o altă poziție, dar ce făceam când eram în mediul privat, nu mi se pare nimic grav și mi se pare o realizare. Sunt obosit, într-adevăr, m-am intors din SUA și încă nu mi-am revenit sută la sută. Am avut un ușor jet lag, dar am venit să îmi fac treaba. Eu țin și la cum vorbesc, cum relaționez cu oamenii. Mă interesează și cum arăt”, a spus Laufer, la ieșirea de la audieri.

Laufer a enumerat, în rândul priorităților sale, Legea prevenirii, parteneriatul public-privat și Legea lobby-ului și programul de internaționalizare a firmelor românești, subliniind faptul că targetul său personal este ca, în urma evaluării activității Guvernului, ministerul său să se afle în top trei.

„Vreau să aloc două ore din programul meu (n.r – săptămânal) în care poate să vină oricine, vreau ca oamenii să vină și din partea mea există deschidere totală. Sunt foarte ambițios, vreau să rămână ceva în urma mea. Simt o uriașă responsabilitate și când am acceptat, mi-am dat seama că urmează să fac sacrificii în viața mea pentru a le implementa”, a mai spus Laufer.

UPDATE 09:35 Ilan Laufer, propus la Mediul de Afaceri, este audiat, la această oră, în comisiile de specialitate. Totodată, Andreea Păstârnac, propusă pentru a ocupa funcția de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni este audiată.

UPDATE 09:30 Teodor Meleșcanu a fost validat cu 21 de voturi „pentru” și 17 „împotrivă” pentru funcția de ministru al Externelor. Meleșcanu a declarat, la ieșirea de la audieri, că programul de guvernare prevede „aceleași planuri” pentru Ministerul de Externe.

„Avem aceleași planuri și actualul program de guvernare prevede aceleași lucruri, dezvoltarea unor raporturi pragmatice bazate pe principiile dreptului internațional în toate domeniile care nu sunt supuse sancțiuni economice care există sub egida UE și a alto țări occidentale”, a spus Meleșcanu.

În ceea ce privește problema refugiaților, Meleșcanu a precizat că „trebuie să facem dovadă de solidaritate așa cum noi cerem solidaritate din partea țărilor UE”.

UPDATE 09:20 Victor Negrescu, propus la Afaceri Europene, și Toma Petcu, nominalizat la Energie, au primit avize pozitive în comisii după doar 20 de minute de audieri.

Negrescu a declarat, în fața parlamentarilor, că a acceptat să renunțe la mandatul de europarlamentar și să facă parte din Guvern, având încredere că poate schimba anumite lucruri.

La rândul său, Toma Petcu a precizat, în discursul său prezentat parlamentarilor, că își propune să mențină producția de cărbune necesar sistemului energetic, menționând că după experiența de astă-iarnă s-a dovedit din nou dependența României față de sistemul de producție a energiei bazat pe cărbune. Mai mult, candidatul ALDE a spus că pentru alimentarea cu energie a zonei de vest a țării este necesar ca unitățile Complexului Energetic Hunedoara – Mintia și Paroșeni – să funcționeze din plin. „Marea problemă a Complexului Energetic Hunedoara este pe partea de minerit”, a spus Toma Petcu.

Oficialul, care a fost ministru al Energiei și în perioada ianuarie-iunie, a criticat unele întârzieri în aplicarea măsurilor specifice din domeniul energetic, dar a menționat că a reluat negocierile cu partenerii din China pentru Unitățile 3 și 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă.

De asemenea, Toma Petcu a mai spus că este importantă și fuziunea Elcen-RADET, ca „o măsură de pregătire pentru iarnă” a sistemului energetic din București.

UPDATE 09:00 Victor Negrescu, ministrul propus la Afaceri Europene urmează să fie audiat, urmat de Toma Petcu, care își păstrează funcția deținută în cabinetul anterior, de ministru al Economiei, condus de Sorin Grindeanu. Totodată, este audiat, la această oră, și Teodor Meleșcanu, în comisiile reunite pentru politică externă, propus pentru a-și menține portofoliul Externelor.

„Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu. Am o experiență de 40 de ani și cred că pot să mă descurc în condiții foarte bune”, le-a spus Meleșcanu parlamentarilor comisiei, după ce a fost chestionat cu privire la calitățile care îl recomandă pentru a rămâne în fruntea Ministerului de Externe, mai ales după rezultatele evaluării făcute de conducerea coaliției de guvernare.

Meleșcanu a explicat că politica externă nu se face „de pe o zi pe alta” și că prevederile din programul de guvernare reprezintă direcții de acțiune, nu „măsuri specifice”. Totodată, Meleșcanu le-a prezentat parlamentarilor din comisiile reunite de afaceri externe prioritățile sale. Pe listă se află consolidarea profilului României în Uniunea Europeană, transpunerea în practică a deciziilor Summitului de la Varșovia, în cadrul NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.

UPDATE 08:00 Primii care au intrat la audieri, începând cu ora 08:00, sunt Rovana Plumb, ministrul desemnat al Fondurilor Europene, în Comisia pentru afaceri europene și Mihai Fifor, ministrul desemnat al Economiei, în comisiile permanente pentru Politică economică, reformă și privatizare, respectiv Industrii și servicii. Ambii au primit avize pozitive din partea membrilor celor două comisii.

Rovana Plumb își păstrează astfel portofoliul deținut în Guvernul Grindeanu, fiind validată cu 15 voturi „pentru” și 8 „împotrivă”.

Totodată, Mihai Fifor, candidatul PSD pentru funcția de ministru al Economiei, a fost validat cu 37 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”. În discursul său, în fața parlamentarilor, Mihai Fifor a spus că obiectivul său prioritar este trecerea de la industriile intensive la industriile inovative, explicând că „se impune ca element central reindustrializarea României”.

„Companiile aflate în dificultate – CE Hunedoara, CE Oltenia sau Oltchim – nu se vor închide, ci vor urma un model de restructurare și reorganizare asemănător celui de la Hidroelectrica”, a precizat ministrul propus pentru Economie.

Mihai Fifor a mai spus că va propune o serie de programe de dezvoltare sectorială destinate „valorificării superioare a resurselor minerale” ale țării, dar și pentru industria de apărare.

Ulterior, la ieșirea de la audieri, Fifor a declarat că nu a putut răspunde la toate întrebările parlamentarilor și că va formula răspunsuri în scris pentru o parte din acestea. Referindu-se la afirmațiile făcute de Traian Băsescu, în timpul audierii, cu privire la faptul că e absolvent de Filosofie, FIfor a precizat că nu e „filosof” și a evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor cu privire la studiile sale.

„Nu sunt astea studiile pe care le-am făcut (…) Am lucrat la programul de guvernare și îl cunosc foarte bine. Sunt un om care are experiență în minister (…) Predau managementul afacerilor publice și sunt senator la al doilea mandat, cu activitate în mai multe comisii parlamentare și nu cred că putem discuta de lipsă de experiență”, a declarat Fifor la ieșirea de la audieri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Cercetătorii au anunțat „o descoperire crucială” în cazul tuberculozei